Systemisch werk via het lichaam

Het lichaamsgeoriënteerd werken leert ons hoe je lichaam een innerlijk kompas is dat weet in welke richting ontwikkeling mogelijk is . Systemisch werk houdt in dat we alle systemen waarin we leven (zoals familie, werk, maatschappij, land van herkomst et cetera) meenemen als onderdeel van deze gelaagde werkelijkheid in het onderzoeken van de hulp of groeivraag. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Deze patronen kom je weer tegen in je huidige leven binnen nieuwe systemen zoals je relatie of werk. Het systemische onderzoek maakt deze onbewuste patronen weer zichtbaar.

Door lichaam georiënteerde psychotherapie te verbinden aan het systemische werk, ervaar ik een veel completer en diepgaander werkveld. Wie we als mens zijn, met onze krachten evenals beperkende patronen, is dus een onlosmakelijke combinatie van ons eigen karakter en lichaam met de vele systemische lagen waarmee we resoneren. Al deze ervaringen worden opgeslagen in het cel geheugen van een mens. Systemisch werk via het lichaam maakt dat je woorden kunt geven aan datgene wat je altijd al voelde, maar niet bewust had.

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”

Maya Angelou

Of je nu last hebt van fysieke klachten, gevoelens die zich opdringen, of thema’s in je leven die terugkeren, door de diepere betekenis ervan te kunnen ervaren, openen zich nieuwe mogelijkheden. Door herkenning van de dynamiek is verandering mogelijk, waardoor ook de energie weer kan stromen. Iemand komt weer in zijn kracht en het systeem kan herstellen door een gezonde plek voor alle leden te vinden.